Ömsesidigt stöd i ett äktenskap!  (Islamiska frågor & svar) Publicerat fredag 02 oktober 2009 22:53

Blogg ifii :Institutionen För Islamiska Interpretationer, Ömsesidigt stöd i ett äktenskap!

Fråga:
Jag är en ung man, trettio år gammal. Innan jag gifte mig var jag inte praktiserande, men nu har jag blivit välsignad med vägledning, och all pris och tacksamhet tillkommer Allâh. Jag gifte mig med en ung kvinna som utexaminerats från den islamiska studiefakulteten, och jag var så glad över detta eftersom jag antog att hon då skulle hjälpa med att lyda Allâh. Men efter det att jag lärt känna henne allt mer så kom jag underfund med att hon var en tjej som alla andra och inte alls särskilt praktiserande, och hon har negativa egenskaper, t.ex.: hon kan inte fördöma en ond handling, vare sig den är stor eller liten. Istället är det så att hon till och med utför några av dem, så som att titta på TV, förtala och sedan så utför hon få handlingar av dyrkan. Å andra sidan så har hon ändå en del goda egenskaper, så som att hon är snäll och tålmodig, och utför alla sina plikter som hustru och tar hand om hemmet.

Det som gör mig upprörd är att jag ville ha någon som kunde hjälpa mig med att bli ännu mer praktiserande, och detta genom att gifta mig med en kvinna som själv är det. Men istället fann jag att den jag trodde var så praktiserande själv behöver någon som hjälper henne. Detta är mitt problem. Jag hoppas att ni kan hjälpa mig med att finna en lösning.

Svar:
Prisad vare Allâh.

Problemet du beskriver är ett problem som många unga män har idag. De trodde att deras fruar kunde öka sin kunskap och göra da’wah, att de skulle sträva mycket i dyrkan och  hjälpa sina män i praktiserandet oavsett hur dåliga deras män är i detta. Men faktum är att en hustru inte blir mer påverkad av någon än av sin egen man. Så om mannen inte är en bra förebild i detta så kommer hustruns praktiserande försvagas. Detta är vad som normalt sker. Men detta betyder inte att det inte finns goda exempel där hustrun är en förebild som leder sin man till vägledningens väg.

Att du kommit underfund med att din fru är en vanlig tjej innebär inte att du har misslyckats, och det skall inte skapa ånger hos dig. Istället skall detta motivera dig till att söka belöning genom att kalla henne till vägledning.

De goda egenskaper du nämnt att hon har kommer hjälpa dig att uppnå detta, in shâ´ Allâh.

Så du skall vara den som kallar henne till praktiserandet, som påminner henne och som rådger henne… Fyll hennes fritid med nyttiga saker så som att uppmuntra henne till att lyssna på nyttiga kasettband, läsa böcker och artiklar. Ge inte upp med att tillrättavisa henne om hon förtalar eller tittar på TV, men gör det på ett ömsint, kärleksfullt och snällt sätt.

Försök få henne att delta i grupper där man lär sig Koran utantill, att gå på föreläsningar med dig, att knyta band med rättfärdiga familjer etc. Detta är dem bästa sätten som du kan hjälpa din hustru med för att stärka sin tro.

Du nämnde att hon är bristfällig inom dyrkan. Kanske beror detta på dina egna brister inom detta, eller att du inte bryr dig om att få henne att delta i dyrkan. Försök hjälpa henne och påminna henne om nyttorna i frivilliga böner, belöningen som ligger i att be nattbön och i att fasta frivillig fasta. Utför så många av dessa handlingar som möjligt med henne.

Var din hustrus qawwâm (ledare, beskyddare), hindra henne från att utföra förbjudna saker eller tveksamma saker.

Åkalla Allâh genom att säga:

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا }

Herre! Låt våra hustrur och barn skänka oss glädje och gör oss till föredöme för de gudsfruktiga![25:74]

Vi ber Allâh att Han stabiliserar dina och alla muslimers angelägenheter i det goda. Âmîn.

- islamqa.com -


Översatt av:
Institutionen för Islamiska Interpretationer (IFII)
Kontakt:
ifii@muslim.se
Besök oss på: http://www.ifii.bloggspace.se


dela

Lägg till en kommentar!

(valfritt)

(valfritt)

error

Observera att stötande, rasistiska eller liknande kommentarer inte är tillåtna på den här sidan.
Om någon lämnar in ett klagomål på det du skrivit använder vi din internetadress (54.80.12.147) som identifiering.     


1 kommentarer

  • q

    sön 04 okt 2009 13:59

    Salamu Aleikom.
    Kan du förklara Koranen 4:34


öppna
stäng

Du måste vara ansluten för att skriva ett meddelande till ifii

Du måste vara ansluten för att lägga till ifii till dina vänner

 
Skapa en blogg